Kategorier
Tips

Lekplatsutrustning ger minnen för livet

Att gunga högt på en gunga, känna vinden i håret och ett sug i magen är mer eller mindre en rättighet för barn idag. Tack vare säker lekplatsutrustning kan de göra detta utan att skada sig.

Det finns inte en ort, ett samhälle eller en stad i Sverige utan en lekplats. Alla som vuxit upp i vårt avlånga land har en relation till en lekpark. Eller till en parklek, som det kallas i vissa områden. Oavsett vad det kallas så väcker lekparken många minnen till liv. Minnen de flesta av oss inte vill vara utan. Lekparker, oavsett det är en gammal sliten lekpark eller en park fylld med modern lekplatsutrustning, levererar mängder av minnen.

Lekplatsutrustningen som ger sug i magen även hos vuxna

Även om du kommit upp i medelåldern minns din kropp suget i magen när du gungar. När du gungar fram och tillbaka, allt högre och högre. Som barn kändes det som att du gungade högre än träden. Samtidigt som du kände dig fri som en fågel var du lite rädd. Kanske var du lite rädd att gunga runt. Den rädslan kombinerat med känslan av frihet skapade suget i magen. Suget du kan framkalla när som helst, bara genom att tänka på lekparken du besökte som barn.

När en ny lekplats byggdes var den alltid full med barn. Där fanns gamla uppfinningar som gungor och rutschkanor, men i ny tappning. Även om du åkt nedför en rutschkana tusen gånger i ditt unga liv, var nya rutschkanor alltid lite snabbare och lite roligare. På de nya lekplatserna hittade man alltid nya typer av klätterställningar där både armar och ben fick arbeta hårt.

Lagar styr hur lekplatsutrustningen ska se ut

Idag får lekplatser inte byggas hur som helst. Det finns lagar och regler som måste följas. Inte minst finns en regel som säger att barn har rätt till en möjlighet att leka i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. Det är FN:s barnkonvention som säger just detta. Andra regler är inte lika öppna för tolkning som barnkonventionen. Plan- och bygglagen har många paragrafer med krav på hur lekplatser ska se ut. Lyckligtvis finns det idag återförsäljare av modern lekplatsutrustning som har koll på just dessa lagar och regler. Det är tack vare dessa återförsäljare som barn idag har möjlighet att skapa minnen för livet och ett sug i magen som de kommer kunna återkalla när som helst även som vuxna.