Kategorier
Körkort

Övning på halkbana i Stockholm ger färdighet

Det kan vara otäckt att köra bil i halka. I körkortsutbildningen ingår halkbana i Stockholm, men visste du att du kan friska upp kunskaperna senare också?

Plötsligt släpper däcken från underlaget. Instinktivt trampar du på bromsen. Det gör bara saken ännu värre. Nu snurrar bilen runt också för att sedan börja glida i tvärriktningen. Adrenalinet stiger och pulsen rusar. Ett nervöst skratt stiger ur din strupe. “Oj, jädrar, det var ju just så jag inte skulle göra.”

Det är tur att detta inte är en verklig trafiksituation. Du befinner dig nämligen på en halkbana i Stockholm. Körläraren nickar uppmuntrande. “Just det, nu förstår du själv varför. Det är bara att försöka igen. När däcken släpper underlaget så ska du trampa ner kopplingen, inte bromsen.”

Boka in dig på halkbana

Även den mest rutinerade bilförare kan tycka att det är läskigt att köra när det är halt. Det är därför som det är så bra att träna under kontrollerade former. På halkbana kan du öva på det rätta sättet att agera tills reflexen sitter i ryggmärgen. Till slut behöver du inte längre tänka på hur du ska göra.

Även de som tog körkort för många år sedan kan faktiskt träna på halkbana. Det är nyttigt för dem som nästan känner sig lamslagna av oro över att köra när det är halt. De som i sådana lägen kryper fram i onödigt låg hastighet på vägen. Faktum är att ett sådant agerande också utgör en trafikfara eftersom andra människor blir lockade att köra om trots halkan. Känner du igen dig i detta? Då är det dags att boka in dig på halkbanan.