Kategorier
Vårdnad

Vårdnadstvist i samband med en skilsmässa

Det är inte alltid helt lätt att hålla sams, särskilt inte om man ligger i skilsmässa från den man delat livet med. Har man sedan barn tillsammans kan det lätt bli en vårdnadstvist av det hela.

Ni har precis bestämt er för att ni ska skiljas. Efter månader av bråk och samtal fram och tillbaka om hur ni ska ha det i framtiden har ni alltså nu kommit fram till ett beslut. Ni har tagit det här beslutet gemensamt, eftersom ni inte ser någon annan väg ut ur det hela. Ni har testat det mesta. Terapi enskilt och parterapi. Ni har provat att separera under ett par månader och ni har gett er på att dejta varandra igen. Men ingenting har egentligen gett något resultat. Ni står fortfarande kvar på samma plats i ert äktenskap så ni har nu bestämt er för att en skilsmässa blir det bästa. Även för barnen.

Var ska barnen bo vid en vårdnadstvist?

Hur överens ni än må vara om att en skilsmässa är det allra bästa för er båda och resten av familjen, så uppstår det ändå bråk och olika meningsskiljaktigheter er emellan. Det händer ofta, trots att ni inte längre bor tillsammans. Barnen är ledsna så klart. Det är ni med, ni har ju faktiskt älskat varandra en gång. Det ni bråkar om nu och inte kommer överens om alls är var barnen ska bo någonstans. Ni har hamnat i en vårdnadstvist helt enkelt och ni kommer inte ge er någon av er. Ni lämnar båda in en ansökan om att få hjälp i vårdnadstvisten.

Vid en vårdnadstvist kan någon annan bestämma var barnen ska bo

Tingsrätten ska alltså nu hjälpa er med att komma fram till var barnen ska bo någonstans. Om det under denna medling inte går att komma överens om något, så kommer det istället att gå vidare till domstolen. Då blir det rättegång och det kommer vara någon annan som bestämmer var era barn ska bo. Då tas det ett beslut som kanske ingen av er blir nöjda med. Det allra bästa vore om ni istället kunde försöka att komma överens om vad som blir bäst för barnen. Det är de som måste komma i första hand. Vad ni vill spelar egentligen inte så stor roll och särskilt inte om det hela går till rättegång, för då kommer istället någon annan att bestämma hur det ska bli och var barnen ska bo.